2012 m. rugsėjo 30 d., sekmadienis

Matės arbata ( yerba mate )

Arbata Matė už gerą kainą, mūsų parduotuvėje
 "Sveikatos stilius" Kaune, urmo bazėje.
Arba elektroninėje parduotuvėje www.BioNatura.lt

Matės arbatos tėvynė - Pietų Amerikos pusiau tropinės žemumos. Matė auginama Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje, jos yra per 200 rūšių. Matė tai bugienio lapų arbata, vartojama 15-os rūšių bugienio lapai. Nupjautos šakelės pakaitinamos virš ugnies iki lapai suvysta ir išsiskiria kvapiosios medžiagos. Mate - neįprastas, egzotiško aitroko skonio, tačiau labai sveikas gėrimas.


„Matėje yra į kofeiną panašios medžiagos mateino. Mateinas (METIL CHANTINE) panašus į kofeiną, bet efektingesnis ir neturi pašalinių veiksnių tokių kaip nervinis drebulys ir padidėjęs širdies plakimas. Mateinas reguliuoja kraujospūdį, gerina miegą, stimuliuoja centrinę nervų sistemą, suteikia energijos, didina atsparumą įvairioms ligoms.
Paskutiniais mokslinių tyrimų duomenimis matėje yra praktiškai visi vitaminai ir normaliai žmogaus veiklai palaikyti reikalingos medžiagos. Matė arbatoje yra vitaminų C, B1 ir B2, reikalingų mineralų, fosforo, geležies, kalcio. Daugiau nei 20 amino rūgščių teigiamai veikia žmogaus organizmą. Šią švelnaus poveikio arbatą patartina gerti greitai pavargstantiems, nesugebantiems sutelkti dėmesį žmonėms. Be to, Mate slopina skrandžio jautrumą, apetitą, reguliuoja cholesterolio lygį kraujyje. Mate labai ramina nervus ir suteikia reikalingą vitaminų kiekį. Joje gausu vitamino B1 ir B2, didelė koncentracija vitamino C, įvairių baltymų ir mineralų, fosforo, geležies bei kalcio. /„Mate savybių tyrimas“ ParyžiausMokslininkų Draugija/
Paruošimas:
Europietiškas matės paruošimo būdas: 6 nubrauktus arbatinius šaukštelius matės užpilti 1l filtruoto šalto vandens ir jį nupilti (šaltas vanduo panaikina kartumą). Po šios procedūros matės lapeliai plikomi karštu vandeniu tol, kol nepraranda savo skonio. Matę galima gerti su medumi  Tas pačios žolelės gali būti plikomos kelis kartus.
Lotynų Amerikoje matę ruošia kalebasėje.


 Į kalebasę (calebasse arba cuia, gaminama iš lagenarijos – nedidelio storžievio moliūgo,) dedama maždaug 2/3 indo matės. Žolę reikėtų suberti įstrižai, kad inde būtų kampas, į kurio apatinę viršūnę įstatoma bombila (specialus metalinis vamzdelis). Į gilųjį kampą pilama šalto vandens ir nukošiama išsiurbiant per vamzdelį. Skystis išspjaunamas. Po to pilamas užviręs ir kiek atvėsintas vanduo.  Vandens pilama nedaug – porą trejetą gurkšnių, reikia truputį palaukti. Pirmasis geria šeimininkas. Po to vėl užpilamas nedidelis kiekis karšto vandens ir kalebasė perduodama kitam. Ritualas kartojamas, kol apeina visus svečius. Matę užpilti galima tol, kol yra skonis.

http://www.youtube.com/watch?v=r4nJUrn4Qgo&feature=colike


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą